Näyttelyt

Uudenmaan alueella järjestetään vuosittain useita koiranäyttelyitä, suuria ja pieniä. Vuoden kohokohta on tietenkin Messukeskuksen jättimäinen kaksipäiväinen koiranäyttely, joka järjestetään yleensä joulukuussa. Aloitteleva koiraharrastaja voi opetella näyttelykuvioita match show’ssa, joka on epävirallinen koiranäyttely. ”Mätsärien” tuloksia ei ilmoiteta Kennelliiton järjestelmään, toisin kuin virallisten näyttelyiden tuloksia.

Metsästyspystykorvat kuuluvat näyttelyissä roturyhmään FCI 5. Näyttelyissä koirat arvostellaan laatuarvosteluin ERI (erinomainen), EH (erittäin hyvä), H (hyvä) sekä T (tyydyttävä). Jos koira ei täytä rotumääritelmää, se voi saada myös hylkäävän arvostelun (HYL). Jos koira ei ole käsiteltävissä tai osoittaa aggressiivisuutta, tuomari voi antaa sille EVA:n (ei voida arvostella).

Koiranäyttelyissä kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen arvostelu on aina tuomarin subjektiivinen näkemys koirasta. Tuomarin mieltymysten lisäksi arvosteluun vaikuttaa moni asia: koiran käytös ja stressitaso, koiran turkin tilanne ja tapa, jolla koira esitetään. Tärkeintä on, että näyttely on koirallesi hauska kokemus!

Näyttelyissä kannattaa käydä ainakin kerran, jotta koira saa laatuarvostelun ja koiran kasvattaja saa tietoa jalostustyöstään. Koiran näyttelyarvostelu auttaa myös muita kasvattajia suunnittelemaan jalostustyötään.

Kennelliiton tapahtumakalenterista pääset hakemaan tulevia näyttelyitä.