Näyttelyistä pähkinänkuoressa
Koiranäyttelyistä pähkinänkuoressa:
Karjalankarhukoira, pohjanpystykorva ja suomenpystykorva kuuluvat FCI:n roturyhmään 5. Tietoa tulevista näyttelyistä ilmoittautumisohjeineen löytyy Kennelliiton tapahtumakalenterista.
Arvosteluluokat:
Koiran ilmoittautuessa näyttelyyn, lomakkeeseen on merkittävä, missä luokassa koira esitetään. Koira voi kasvattaja- ja jälkeläisluokkaa lukuun ottamatta kilpailla vain yhdessä laatuarvosteluluokassa. Ilmoittaja voi itse valita luokan koiran iän ja koetulosten perusteella. Arvosteluluokkaa varten koiran on täytettävä luokkaan vaadittava ikä näyttely alkamista edeltävänä päivänä. Pentuluokka on epävirallinen.
- Pentuluokka (PEK, epävirallinen) 7 kk-alle 9kk
- Junioriluokka (JUN) 9kk-alle 18kk
- Nuorten luokka (NUO) 15kk-alle 24kk
- Avoin luokka (AVO) 15kk-
- Käyttöluokka (KÄY, vaatii koetuloksen) 15kk-
- Valioluokka (VAL, koiran tulee olla muotovalio) 15kk-
- Veteraaniluokka (VET) 8v-
- Kasvattajaluokka (KAS, neljän samanrotuisen koiran muodostama ryhmä. Koirien on oltava saman kasvattajan kasvattamia tai samalle FCI:n vahvistamalle kennelnimelle rekisteröityjä)
- Jälkeläisluokka (JÄL, neljä uroksen tai nartun samanrotuista jälkeläistä, luokka on vain erikoisnäyttelyissä)
Mukaan näytelypaikalle:
Noin viikkoa ennen näyttelyä koira omistajalle lähetetään (sähköposti)kirje, jossa on mm. arvosteluaikataulu ja numerolappu. Ota näyttelyyn mukaan kirje, numerolappu, koiran rekisterikirja ja voimassa olevat rokotustodistukset sekä näyttelytalutin.
Näyttelyyn kannattaa valmistautua etukäteen harjoittelemalla koiran käsittelyä, paikallaan seisomista sekä juoksemista raviaskelluksella. Internetistä löytyy paljon videoita, jossa voi käytä katsomassa oman rodun näyttämistä. Koiran tulee antaa käsitellä itseään, katsoa purenta, vilkaista välihampaat ja uroksen ollessa kyseessä tarkastaa kivekset. Osa tuomareista myös mittaa koiran säkäkorkeuden.
Kehätapahtumat:
Kehään mennään numerojärjestyksessä luokittain. Luokat ovat aina samassa järjestyksessä (pennut, juniorit, nuoret, avoin, käyttö, valio, veteraani). Jos jossain luokassa ei ole osallistujia, siirrytään seuraavaan luokkaan. Jokaisessa luokassa sijoitetaan enintään neljä koiraa paremmuusjärjestykseen.
Pennut:
Ensin arvostellaan pentuluokan urokset ja niiden jälkeen pentuluokan nartut. Pentuluokissa ei käytetä laatuarvostelua vaan kilpailuarvostelua. Pennut saavat kirjallisen arvostelun ja ne laitetaan paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi halutessaan jakaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi. Urospentujen voittaja kilpailee narttujen voittajan kanssa rotunsa parhaan pennun arvosta, mikäli ne molemmat ovat saaneet kunniapalkinnon. Voittaja on rotunsa paras pentu (ROP-pentu) ja toinen vastakkaisen sukupuolen paras pentu (VSP-pentu).
Arvostelu:
Virallisissa luokissa eli kaikissa muissa paitsi pentuluokissa arvostellaan ensin kaikki urokset luokkajärjestyksessä ja sitten nartut luokkajärjestyksesä . Jokainen koira saa kirjallisen laatuarvostelun ja palkintosijaa osoittavan nauhan. Laatuarvostelun tulos osoitetaan seuraavan värisin nauhoin:
erinomainen (ERI) punainen
erittäin hyvä (EH) sininen
hyvä (H) keltainen
tyydyttävä (T) vihreä
hylkäävä (HYL) harmaa
ei voida arvostella (EVA) ruskea
sertifikaatin arvoinen (SA) vaaleanpunainen
Tuomari voi harkintansa mukaan antaa sekä kilpailuarvostelussa sijoittuneille että muille luokassa kilpailleille erinomaisella palkituille koirille sertifikaatin arvoisen (SA).
Kilpailuluokka:
Kun kaikki luokan koirat on yksittäisarvosteltu, vuorossa on kilpailuluokka. Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki luokassaan laatumaininnalla erinomainen (punainen) palkitut koirat. Myös laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkitut koirat osallistuvat kilpailuluokkaan mikäli erinomaisella palkittuja koiria on luokassa vähemmän kuin neljä. Luokan voi voittaa tai luokassa voi sijoittua laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkittu koira, mutta nämä eivät voi saada SA:ta eivätkä jatka paras uros(PU)/paras narttu(PN) kilpailuun.
Kilpailuarvostelun sijoituksen osoitetaan seuraavin värein:
- punainen
- sininen
- keltainen
- vihreä
Rotunsa parhaat ja veteraanit
Kun rodun paras uros (PU) ja paras narttu (PN) on valittu kilpailuluokista, nämä kaksi kilpailevat rotunsa parhaan arvosta. Toisesta tulee rotunsa paras (ROP) ja toisesta vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).
Myös veteraaneista valitaan rotunsa paras veteraani (ROP-vet.) ja vastakkaisen sukupuolen paras veteraani (VSP-vet.). ROP- ja VSP-veteraanin arvosta kilpailevat veteraaniluokkien voittajat, mikäli ne on palkittu laatumaininnalla erinomainen (ERI). Veteraani voi olla myös rotunsa paras tai sijoittua paras uros/paras narttu -luokissa.
Kasvattajaluokat
Rotunsa parhaan valinnan jälkeen on kasvattajaluokkien vuoro. Kasvattajaluokassa kasvattaja kilpailee neljän kasvattamansa samanrotuisen koiran muodostamalla ryhmällä, joiden on oltava palkittuja laatumaininnalla erinomainen tai erittäin hyvä kyseessä olevassa näyttelyssä. Kasvattajaluokissa ei jaeta laatupalkintoja, vaan ne järjestetään paremmuusjärjestykseen kuten pentuluokissa. Jos tuomari katsoo ryhmän olevan riittävän tasalaatuinen ja korkeatasoinen, hän voi antaa kunniapalkinnon. Jos paras kasvattajaryhmä saa kunniapalkinnon, se on rodun paras ryhmä (ROP-kasv.).
Sertifikaatit
Tuomari voi antaa sertifikaatin (SERT) parhaalle siihen oikeutetulle koiralle, jolla ei vielä ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin (VASERT), voi saada toiseksi paras koira, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Mikäli kaikki sijoittuneet koirat ovat jo Suomen muotovalioita tai niillä on siihen oikeuttavat näyttelytulokset, kutsutaan kehään takaisin ne paras uros -luokan koirat, jotka voivat kilpailla sertifikaatista tai varasertifikaatista.
Kansainvälisissä näyttelyissä on sertifikaattien lisäksi jaossa kansainvälisiä sertifikaatteja CACIBeja ja varaCACIBeja (VACA). CACIBista ja VACAsta voivat kilpailla koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen ja SA:n kilpaillessaan nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.
NORD-näyttelyissä on sertifikaatien lisäksi jaossa NORD-serti ja NORD-vara-serti. NORD-serti jaetaan sukupuolensa parhaalle ja NORD-vara-serti sukupuolen toiseksi tulleelle.
Näyttelyssä jaettavat palkintoruusukkeet ja nauhat:
- sertifikaatti – sinivalkoinen
- varasertifikaatti – vaalensininen
- CACIB – valkoinen
- vara-CACIB – oranssi
- ROP – punakeltainen
- VSP – valkovihreä
- kunniapalkinto – lila
- Suomen muotovalio - punavihreä
- NORD-serti - musta-kulta
- NORD-vara serti - valko-hopea
Ryhmäkilpailut ja Best in Show:
Iltapäivällä, kun kaikki näyttelykehät on saatu päätökseen, on ryhmäkilpailujen vuoro. Ryhmäkilpailuissa valitaan päivän paras veteraani, päivän paras kasvattajaryhmä, jokaisen FCI:n roturyhmän paras ja lopuksi näyttelyn paras koira. Veteraanin valintaan osallistuvat kaikki rotunsa parhaat veteraanit kaikista ryhmistä, kasvattajakisaan kaikki rotunsa parhaat kasvattajaryhmät. Rotunsa parhaat koirat kilpailevat sijoituksista ryhmittäin.
Roturyhmiä on kymmenen. Jokaisen ryhmän voittaja osallistuu viimeiseksi järjestettävän Best in Shown eli näyttelyn kauneimman koiran valintaan. Kaikissa kilpailuissa sijoitetaan neljä koiraa tai ryhmää paremmuusjärjestykseen.
Muotovaliosääntö (FI MVA):
Muotovaliotitteliin vaaditaan koiralta vähintään kolme sertifikaattia näyttelystä Suomessa kolmelta eri palkintotuomarilta. Vähintään yksi sertifikaateista on saatava koiran täytettyä 24 kk.
Käyttövalion arvo (FI KVA):
Käyttövaliotitteliin vaaditaan koiralta käyttövaliotitteliin oikeuttavien koetulosten lisäksi näyttelytulos. Koiran on saatava vähintään laatumaininta "hyvä" näyttelystä sen täytettyä 15 kk.
Lähteet:
Kennelliiton kotisivut
Suomen Pystykorvajärjestön kotisivut
Pennusta metsästyskoiraksi -opas (SPJ)
