Linnunhaukkukokeet

Linnunhaukkukoe (LINT)

Linnunhaukkukokeiden (LINT) tarkoituksena on kehittää metsästyspystykorvien käyttökelpoisuutta metsäkanalinnun metsästyksessä ja saada tietoa koirayksilöistä jalostusta varten. Kokeiden tarkoituksena on myös pitää linnunmetsästys korkeatasoisena koiraurheiluna, tarjota mahdollisuus kilpailla ja kehittää lajin harrastajien yhteistoimintaa. Kokeisiin voivat osallistua suomen­pystykorvat, pohjanpystykorvat, länsi- ja itäsiperianlaikat, venäläis-eurooppalaiset laikat sekä karjalankarhukoirat yhdeksän kuukautta täytettyään.

Linnunhaukkukoe on metsästyksenomainen koetapahtuma jossa koiran hakua ja työskentelyä riistalinnuilla (metso, teeri ja pyy) arvostellaan maastossa. Kokeen aikana koiran tulee liikkua omatoimisesti maastossa ja löytämistään riistalinnuista koiran pitäisi saada haukkutyöskentelyä. Koe-erän pituus on 4 tuntia. Linnunhaukkukokeissa riistaa ei ammuta.

Helpoin tapa aloittaa käyttökoeharrastus on ilmoittaa koira avoimen luokan pitkään kokeeseen. Tällaisissa kokeissa koepäivän ja -maaston saa itse valita esimerkiksi omilta metsästysmailta. Nuoren koiran on usein helpompi aloittaa koeuransa tutussa maastossa. Maaston osalta ainoa vaatimus on se, että joko koiranohjaajalla tai tuomarilla on alueelle metsästysoikeus tai lupa pitää koiraa siellä irti. Maaston on myös sijaittava sen kennelpiirin alueella, jossa koe järjestetään tai kyseisen kennelpiirin naapurikunnassa.

Lisätietoa aloittelevan koiran pitkistä kokeista voit kysyä oman metsästysalueesi pystykorvakerhoista tai tutuilta harrastajilta.

Linnunhaukkukokeen säännöt ja ohjeet löytyvät täältä.Lähteet: 

Kennelliiton kotisivut

Suomen Pystykorvajärjestön kotisivut